1991 senesiydi…
Bir Tokat’lı olarak Konya’da ikametimizin 6. Yılıydı.
O yıllarda Ramazan oruçları yaz sıcağında tutuluyordu.
Konya’nın 4 direğinden birisi olan Sadreddin Konevi’denismini alan Şeyh Sadreddin Mahallesi’nde öğrenci evinde oturuyorduk.
Gurbette olan dört öğrenci olduğumuzu bildikleri için komşular bizim üzerimizde titriyordu.
Evimiz Konevi Camii ve türbesinin tam karşısındaydı.
Komşular ve caminin kurra hafız imamı Mehmet hoca bizi “Geleneksel Konevi Camii İftar Buluşması” na davet etti.
Sadreddin Konevi, Sultan Mehmet’i “Fatih” yapan ve savaş ve barışta sürekli cönkünde taşıdığı dört kitaptan biri olan “Miftah’ul Gayb” kitabının müellifi çok kıymetli bir zattır.
Mevlana’nın cenaze namazını kıldırmak için öne geçtiğinde ona olan aşırı muhabbeti dolayısıyla ölümüne üzüntüsünden bayılmış, namazı Konya’nın diğer büyük ismi Anadolu Selçuklu Devleti’ne 25 yıl kadılık yapmış Siraceddin Urmevikıldırmıştı.
Konya’nın manevi dinamiklerinden başka bir isim olan Lâdikli Ahmet Ağa’ya göre; Konya’nın manevi anahtarının sahibi Sadreddin Konevi’dir.
“Geleneksel Konevi Buluşması” için herkes gönlünden ne kopar, imkânı neye yeterse yiyecek-içecek hazırlıyor ve iftara bir saat kala Konevi Camii ve türbesine maile gelmesi gerektiğini Kurra Hafız Mehmet hocamızdan öğrendik.
Biz talebe olduğumuzdan bize bir şey getirmememiz hususu hocamız ve komşularımız tarafından şiddetle ihtar edilmiş ise de biz de içecek hurma gibi iftariyeliklerle iştirak etme kararı aldık.
Bir saat kala Konevi Camii ve türbesine gittiğimizde hayatımın en anlamlı tablolarından birini gördüm.
Küçük-büyük herkes camii ve türbenin etrafına açılmış sofralarda sanki hepsi akraba imiş gibi sevgi ve samimiyeti ile bir arada idi.
Konya mutfak kültürünün zenginliğini ve gönül genişliğinin derinliğini ilk defa Konevi’nin gölgesinde, yanı başındaki o iftarda yaşadım ve gördüm.
İftariyelikler, çorbalar, sarmalar, börekler, tatlılar, içecekler…
Her şey gerçekten geleneksel ve Konya’ya özgüydü.
Sofra, birlik, beraberlik, sevgi, muhabbet, tanışma, kaynaşma, halleşme, samimiyet ve hürmetin zirvesini yansıtıyordu.
İftara doğru derin bir tefekküre daldım.
Bu sofra dip Asya’dan batıya hareket eden yolda gördüğü her değerli birikimi kendi kültürüne entegre eden ve Miryakefalon’u kazanarak Konya’da bağdaş kurup burayı yurt belleyen Müslüman Türk milletinin zenginliğinin fotoğrafı gibiydi.
Ehli beytten aldığı İslam’ı kendi kültürüyle yoğuran ve Hanefi-Maturidi-Yesevi çizgide gergef gergef işleyen Anadolu Müslümanlığı bütün renkleriyle Konevi’nin yanı başında bir iftar sofrasında kendini anlatıyordu.
Mehmet Akif Ersoy’un “Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak, Sönmeden yurdumun üstünde en son ocak” beytinde bahsettiği ocaklar bu ocaklardı.
Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Bir başkent daima başkenttir”sözünü bu tablo ile bir kez daha anladım ve bu muhteşem tabloya şahit olma lütfu için Rabbime şükrettim.
(maarifinsesi.com’da yayımlanan yazımdır)
Iftar in the Shadow of Konevi
It was 1991…
As a Tokat native, it was our 6th year of living in Konya.
In those years, Ramadan fasts were kept in the summer heat.
We were living in a student house in the Şeyh Sadreddin Neighborhood, named after Sadreddin Konevi, one of the four pillars of Konya.
The neighbors were worried about us because they knew we were four students living abroad.
Our house was right across from the Konevi Mosque and its tomb.
The neighbors and the mosque’s Quran reciter imam Mehmet Hoca invited us to the “Traditional Konevi Mosque Iftar Gathering.”
Sadreddin Konevi is a very valuable person, the author of the book “Miftah’ul Gayb”, one of the four books that made Sultan Mehmet “the Conqueror” and that he always carried in his conk during war and peace.
When he went forward to lead the funeral prayer for Mevlana, he fainted from grief over his death due to his excessive love for him, and the prayer was led by another great figure of Konya, Siraceddin Urmevi, who served as a judge in the Anatolian Seljuk State for 25 years. According to another name from the spiritual dynamics of Konya, Ladikli Ahmet Ağa; the owner of the spiritual key of Konya is Sadreddin Konevi.
For the “Traditional Konevi Gathering”, everyone prepares whatever they want and whatever they can afford to eat and drink, and we learned from our teacher Kurra Hafız Mehmet that we should come to the Konevi Mosque and tomb an hour before iftar.
Although our teacher and neighbors strongly warned us not to bring anything since we were students, we decided to join in with iftar food such as dates.
When we went to the Konevi Mosque and tomb an hour before, I saw one of the most meaningful scenes of my life.
Everyone, young and old, were together at tables set up around the mosque and tomb, as if they were all relatives, with love and sincerity.
I experienced and saw the richness of Konya culinary culture and the depth of its breadth of heart for the first time in the shadow of Konevi, right next to it, at that iftar.
Iftar food, soups, sarmas, böreks, desserts, drinks…
Everything was truly traditional and unique to Konya.
The table reflected the peak of unity, togetherness, love, conversation, meeting, bonding, getting along, sincerity and respect.
I fell into deep contemplation towards iftar.
This table was like a photograph of the richness of the Muslim Turkish nation, which integrated every valuable accumulation it saw on the way from Asia to the West into its own culture and settled down in Konya after winning Myriokephalon and making it its homeland.
Anatolian Islam, which kneaded the Islam it received from the Ahl al-Bayt with its own culture and embroidered in the Hanafi-Maturidi-Yesevi line, was expressing itself with all its colors at an iftar table right next to Konevi.
The hearths that Mehmet Akif Ersoy mentioned in his couplet, “Don’t be afraid! The red flag that floats in these dawns does not fade, The last hearth on my homeland without fading” were these hearths.
With this painting, I understood once again Ahmet Hamdi Tanpınar’s words, “A capital is always a capital” and thanked God for the blessing of witnessing this magnificent painting.
(This is my article published on maarifinsesi.com)