Zaman insanın dünyadaki en kıymetli sermayesi. Zamana hükmetmek, onu planlamak “başarı” nın olmazsa olmazı. Kıymetli olan zamanı gerçekten bir plan program dahilinde mi yaşıyoruz ?
Peygamberimizin 1 günlük hayatını inceleyip bize aktaran siyerciler; gününü adeta ajandaya ayrıntılarına kadar not edilmiş bir titizlikle yaşadığını aktarırlar. Günlük programı planlıdır Allah Resulünün. Saat kaçta Hz. Ebu Bekir’e uğrayacağı, hanımlarına ne kadar vakit ayıracağı, halası Safiye’yi ne zaman ziyaret edeceği, Ashabı Suffe’ye hangi vakit ders vereceği, evinin ihtiyaçlarını günün hangi diliminde temin edeceği bellidir. Hicret emri geldiğinde Hz. Ebu Bekir’e gitti. Kapısını çaldı. Hz. Ebu Bekir “Ey Allah’ın Resulü, önemli bir durum mu var ? Sen bu saatte hiç gelmezdin” dedi. Bu cevap Allah’ın Resulünün gününü nasıl planlı yaşadığına delildir.
Hollanda’dan bir ekiple “Aileye Aile İçinde Yardım” adını verdiğimiz bir projede beraber çalışıyoruz. Sosyal Hizmetlerde yerleşik olan tümevarım yani “çocuk, genç ,özürlü, kadın ve yaşlıdan aileye “ anlayışını değiştirerek ,tümden gelim ,yani aile odaklı çalışıyoruz. Çocuk, genç, özürlü, kadın ve yaşlı ile ilgili bir problem bize ulaştığında aileyi merkeze alarak çalışma yapıyoruz.
Bu çalışmada kullandığımız enstürmanlardan birisi de “günlük yaşam rotası”. Yani aile nasıl yaşıyor? Bir rotası var mı ? Sabah kaçta uykudan uyanıyorlar, kahvaltıyı kaçta yapıyorlar, akşam yemeğini kaçta yiyorlar, sosyal ve kültürel aktiviteler var mı? Varsa hangi gün saat kaçta ? Kaçta yatıyorlar ? Kaç saat tv. Seyrediyorlar? Çocuk veya yetişkin kaç saatini bilgisayarın karşısında geçiriyor v.s.
Evet dostlar. Türk halkı ortalama günde 5 saatini tv. karşısında geçiriyor. Bu gün sabah saat 7.45 de ekmek almak için dışarı çıktım ,yürüdüm. Stadyumun dibinde merkezi bir mahallede oturuyorum. Belki 10 bakkal geçtim. Hepsi kapalı idi. Sokaklar sadece öğrencilerle ve servis araçları ile şenlenmişti .Yetişkinlerimiz uyuyor.O büyük marketlerden şikayet eden bakkallarımız uyuyor. Oysa günün en bereketli zamanı sabah namazından sonraki zaman bizim inancımıza göre.
Niye uyuyorlar sizce ? Gece muhtemelen 1000. defa benzerini izledikleri yarışma veya tartışma programını geç saatlere kadar izlediler. Ne öğrendiler ? Ne kazandılar ? Kocaman bir hiç.
Misaller çoğaltılabilir. Ama sağlığımızın, vaktimizin kıymetini biliyorsak ailecek oturup “günlük yaşam rotamı” zı yazmamız ve evin herkesin görebileceği yere asmamız gerekir. Günlük sermayemiz olan 24 altını önümüze koyalım. Kaç altın uykuya, kaç altın Rabbimizle konuşmaya, kaç altın işimize, kaç altın eşimiz ve çocuklarımızla kaliteli zaman geçirmeye, kaç altın dost ve akrabalarımızı ziyarete, kaç altın alışverişe v.s.
Uyku için İslam alimlerimiz 2 kırmızı çizgi çiziyor. 1.Sabah namazından sonra 1 saat uyunmaz, 2.İkindi ile akşam arası uyunmaz. Bu uyarıyı sağlık uzmanları da destekliyor. Akşam yemeği yatmadan en az 5 saat önce yenmeli, sağlıklı uyku için yatmadan 2 saat önce herhangi bir şey yenilmemeli. Yat-geber gibi sağlığımıza bir “zehir “ kadar zarar veren alışkanlıklar terk edilmeli.
İnsanlar beş şey gelmeden 5 şeyin kıymetini bilmeli dostlar. Hastalanmamak için sağlığın, meşguliyet gelmeden boş vaktin, ihtiyarlık gelmeden gençliğin, fakirliğin gelmemesi için zenginliğin ve ölüm gelmeden hayatın kıymetini bilmek gerekir.
Haydi bu beş kıymetli sermayemizi muhafaza etmek için kağıt kalemi elimize alalım, başlayalım günlük yaşam rotamızı yazmaya. Yazın ve uygulayın. Kendinizden başlayın uygulamaya ,eş ve çocuklarınız sizi izleyecektir. Uyguladığınızda zamanınız nasıl genişliyor, bereketleniyor, değerleniyor göreceksiniz.