7 günde 11 İl Gezisi – 2 (Nemrut)

  • Elbistan, Kahramanmaraş’ın oldukça gelişmiş bir ilçesi. Yolu düşenler Ceyhan ırmağının çıktığı Pınarbaşı semtine mutlaka uğrasın. Ceyhan küçük bir dağın altından dar bir alandan kaynayarak çıkıyor. Mükemmel bir görüntüsü var. Çekeceğiniz fotoğraflar bilgisayarınıza masaüstü yapacağınız kadar güzel.
  • Nurhak’tan Gölbaşı’na geçtik. Gölbaşı , 2  gölet sayesinde gerçekten Gölbaşı ismini hak ediyor. Yolunuz düşerse “tava” sını mutlaka tadın.
  • Nemrut Dağı Milli Parkı, Adıyaman ili; Kahta ilçesinde bulunan ve içinde Kommagene Krallığı’nın bir antik kentini barındıran milli park ve ören yeri. Adıyaman il merkezinde Kahta’ya bağlantı sağlayan karayolu ile ulaşım sağlanmakta olup, Milli Park alanı Kahta’ya 9 km, Adıyaman’a 43 km uzaklıkta.
  • Nemrut Dağı ve Kommagene Kralı Antiochos’a ait Tümülüs ve kutsal alanlar, Milli Park’ın ana özelliğini teşkil etmekte. Antiochos’un tümülüsü ve dev heykelleri, Arsameia (Eskikale), Yenikale, Karakuş Tepe ve Cendere Köprüsü Milli Park içerisinde kalan kültürel değerlerdir. Eski çağlarda Komagene olarak anılan bu bölgede, I. Mithradates tarafından bağımsız bir krallık kurulmuş, krallık onun oğlu I.Antiochos (MÖ 62-32)un egemen olduğu yıllarda önem kazanmış. Nemrut Dağı doruğundaki kalıntıları yerleşme yeri olmayıp Antiochos’un Tümülüsü ve kutsal alanlar. Tümülüs, 2150 metre yüksekliğinde, Fırat Nehri geçitlerine ve ovalarına hakim tepe üzerinde bulunmakta. Kralın kemiklerinin ya da küllerinin ana kayaya oyulmuş odaya konulduğu ve 50 metre yüksekliğinde ve 150 metre çapındaki tümülüs ile örtüldüğü düşünülmekte. Girişi kuzeyden olup doğuda ve batıda dini törenlerin yapıldığı teras şeklindeki avlular yer almakta. Her iki terasta da aslan ve kartal heykelleri arasında yüksekliği 7 metreye ulaşan oturur vaziyette dev heykeller sıralanır, bunlar yazıtları ve kabartmaları olan ortostad (dik olarak konulan büyük taş bloklar)’la çevrilmiş. Eski Kahta Köyü yakınında Kommagene’nın başşehri Arsameia yer alıyor. Burada, Mithridates’in kutsal alanı bulunmakta. Yine Eski Kahta yakınında Kocahisar Köyü civarında sarp kayalar üzerine kurulmuş Yenikale yer alıyor. Kale ortaçağ etkileri taşırsa da geç devre ait. İçinde su depoları, hamam, cami ve Kahta Çayı’na inen gizli su yolu bulunmakta. Kahta Çayı’nın bir kolu olan Cendere Çayı’nın daraldığı yerde iki ana kaya üzerinde tek kemerli olarak yapılan Cendere Köprüsü yer almakta. Köprü sütunları üzerindeki kitabeye göre Kommagene şehirleri tarafından Roma İmparatoru Septimus Severus (MS 193-211)ile karısı ve oğulları onuruna yaptırılmış. Arsameia’nın 10 km güneybatısında 21 metre yüksekliğinde krallık kadınlarının gömüldüğü Karakuş Tepe Tümülüsü bulunmakta.
  • Bulunduğu konum itibari ile çok yüksek bir yer Nemrut parkı. Nemrut’tan 1 il 4 ilçe rahatlıkla görülebiliyor. Kendinizi dünyanın en yüksek yerinde hissediyorsunuz. Güneşin doğuşu ve batışı, ayın görünümü mükemmel.
  • Nemrut Dağına ve heykellerine ibretle bakınca insanda bulunan  “ene” de ki “ilah” olma arzusunun somut neticesini gözünüzle görebiliyorsunuz. Firavun: “Ben sizin en yüce Rabbinizim ”  demişti. (naziat 23-24) Bu Allah’ı tanımayan , eline biraz para, biraz yetki geçen her ademoğlunda olan bir düşünce herhalde. İlah olma sevdasını ve bu sevdanın neler yaptırdığını, nasıl zulümlere yol açtığını Nemrut Dağında müşahede ediyorsunuz.
  • Bizim son teknoloji aracımızla çıkmakta zorlandığımız o yükseklikte o heykellerin ne işi var. Neden orası seçildi ? Rabbini tanımayan insanın ilah olma arzusundan, yani “en yüce rabb olma arzusundan” olabilir mi ?
  • El mühim: Yaşarken insanlara zulmeden zalimler , öldükten sonra da zulme devam ediyorlar. Eğer yolunuz düşer de Nemrut dağına çıkarsanız bunu “hakkalyakin” anlayacaksınız. Yaşarken rahmete vesile olanlar yine insanlığa rahmet yolunda hizmet ediyor. Bunu da önümüzdeki yazıda  Urfa’yı anlatırken zikredeceğim.

Yorum Ekle