2010 Başlarken Plan Yapma Kültürümüz üzerine…

Geçen hafta ki yazımızda “Mazi müstakbelin tarlası, müstakbel mazinin aynasıdır.”demiştik.

2009 yılını kendi açımızdan masaya yatırdık. Bütün yıl boyunca yaşadıklarımızı sinema perdesi gibi gözümüzün önünde canlandırdık. Ve başladık notlar almaya, tespitler yapmaya.

Başarılarımız, yanlışlarımız, kazandıklarımız, kırdıklarımız, gitmemiz gerekirken gitmediklerimiz, geldiklerinde gereken değeri   vermediklerimiz, işimiz, dostlarımız, sağlığımız, benliğimiz, ailemiz, yapabildiklerimiz, yapamadıklarımız.

Kısaca tüm yılın bilançosunu önümüze aldık. Bu bilançoyu dikkate alarak başladık 2008 yılının planını yapmaya. Tabi önce 2009 dan devreden ihmaller, borçlar, kırgınlıklar, eksiklikler giderilmeli. Sonra günlük, haftalık, aylık, 3 ve 6 aylık planlama yapılmalı. Neden plan yapılmalı ? İnsanın en kıymetli sermayesi zaman da ondan.

3 şeyi yapmak çok zordur kıymetli dostlar:

1.Sır tutmak

2.Affetmek

3.Boş (serbest) zamanı değerlendirmek

Evet şunu kabul ediyorum. Bir çok plan uygulama da %100 başarılı olamayabilir. Ama plansızlık insanın en kıymetli sermayesinin en azından % 50 sinin çöpe atılması ,boşa geçirilmesi demektir. Oysa Peygamberimiz 5 şey gelmeden 5 şeyin kıymetini bilin diyor. Bu beş şeyden birisi de meşguliyet gelmeden boş vaktin kıymetini bilmektir.

Bizden 14 asır önce yaşayan Peygamberimizin hayatını  belli bir plan ve program dairesinde yaşadı. Adeta bu günkü ajandalara günlük programı düzenlenmiş gibi hareket ederdi. Kayınpederleri Hz. Ebu Bekir ve Ömer’i, damatları Hz. Osman ve Ali’yi, halasını, ashabı suffeyi, eşlerini ziyaretleri, alışveriş yapma zamanları ,ibadet zamanları kısaca tüm hayatını bir plan ve program dairesinde yaşıyordu.

Öyle ki hicret emri Hz. Cebrail tarafından Peygamberimize getirildiğinde derhal Hz. Ebu Bekir’e gitmişti. Hz.Ebu Bekir kapıyı açtığında karşısında Allah Resulünü görünce “Ey Allah’ın Resulü ,mutlaka olağandışı bir şey  var .Çünkü sen bu saatte hiç gelmezdin” demiştir.

Özellikle devam eden alışkanlıklarımızı mutlaka gözden geçirmeliyiz. Zaman içerisinde alıştığımız olumsuz davranışlar bizi esareti altına alıyor ve hayatın adeta olmazsa-olmazı oluyorlar. Sigara, kahvehane, nargile, haber dinleme, akşamları sık sık arkadaşlarla aileden uzak dışarı da geçirme,7 saatten fazla uyuma, okey oynama ,v.b.

Dostlar, ben yukarıda saydığım davranışlar kesinlikle yapılmasın, yaşanmasın demiyorum. Hayatımızın genelini işgal etmesin, mutlaka yapmalıyım, bunu yapmazsam ben de bir şeyler eksik kalacak şeklinde olmasın. Eğer onlardan daha değerli yapacağımız işler olduğunda bunlar bizi engellemesin.

Sigara içmemek en iyisi ama ,tiryaki iseniz eşiniz ve çocuklarınıza zarar vermeden o ihtiyacınızı giderin. Çocuğunuz sizden ödev konusunda yardım istediyse ya da eşiniz sizinle bir meseleyi paylaşacak sa boş verin o günde haber dinlemeyin.

2009 arkamızda kaldı, 2010 önümüzde duruyor.2009 u ne kadar iyi tahlil eder ne kadar iyi yorumlarsak 2010 yılımız o kadar dolu ve kaliteli geçecektir.2009 da ki yaşanan tarihi ibretle okursak hatalarımız tekerrür etmeyecektir.

El mühim: 2009 ve ona dair ne varsa 2009 da kaldı cancağazım, 2010 da yeni şeyler söylemek , yen, şeyler yapmak lazım.

Yorum Ekle