2008 Başlarken Plan Yapma Kültürümüz üzerine…

“Mazi müstakbelin tarlası, müstakbel mazinin aynasıdır.”

2007 yılını kendi açımızdan masaya yatırdık. Bütün yıl boyunca yaşadıklarımızı sinema perdesi gibi gözümüzün önünde canlandırdık.Ve başladık notlar almaya,tespitler yapmaya.

Başarılarımız, yanlışlarımız, kazandıklarımız, kırdıklarımız, gitmemiz gerekirken gitmediklerimiz ,geldiklerinde gereken değeri   vermediklerimiz,işimiz,dostlarımız,sağlığımız,benliğimiz,ailemiz,yapabildiklerimiz,yapamadıklarımız.

Kısaca tüm yılın bilançosunu önümüze aldık. Başladık 2008 yılının planını yapmaya. Tabi önce 2007 den devreden ihmaller, borçlar,kırgınlıklar, eksiklikler giderilecek. Sonra günlük, haftalık, aylık, 3 ve 6 aylık planlama yapılacak. Neden ? İnsanın en kıymetli sermayesi zaman da ondan.

3 şeyi yapmak çok zordur kıymetli dostlar:

1.Sır tutmak

2.Affetmek

3.Boş (serbest) zamanı değerlendirmek

Evet şunu kabul ediyorum. Bir çok plan uygulama da %100 başarılı olamayabilir. Ama plansızlık insanın en kıymetli sermayesinin en azından % 50 sinin çöpe atılması demektir.

Bizden 14 asır önce yaşayan Peygamberimizin hayatını  belli bir plan ve program dairesinde yaşadı. Adeta bu günkü ajandalara günlük programı düzenlenmiş gibi hareket ederdi. Kayınpederleri Hz.Ebu Bekir ve Ömer’i,damatları Hz. Osman ve Ali’yi,halasını, ashabı suffeyi, eşlerini ziyaretleri,alışveriş yapma zamanları ,ibadet zamanları kısaca tüm hayatını bir plan ve program dairesinde yaşıyordu.

Öyle ki hicret emri Hz. Cebrail tarafından Peygamberimize getirildiğinde derhal Hz. Ebu Bekir’e gitmişti. Hz.Ebu Bekir kapıyı açtığında karşısında Allah Resulünü görünce “Ey Allah’ın Resulü ,mutlaka olağandışı bir şey  var .Çünkü sen bu saatte hiç gelmezdin” demiştir.

Özellikle süre gelen alışkanlıklarımızı mutlaka gözden geçirmeliyiz.Zaman içerisinde alıştığımız olumsuz davranışlar bizi esareti altına alıyor ve hayatın adeta olmazsa-olmazı oluyorlar.Sigara,kahvehane,nargile, haber dinleme,akşamları sık sık arkadaşlarla aileden uzak dışarı da geçirme,7 saatten fazla uyuma,okey oynama ,v.b.

Dostlar, ben yukarıda saydığım davranışlar kesinlikle yapılmasın, yaşanmasın demiyorum. Hayatımızın genelini işgal etmesin,mutlaka yapmalıyım,bunu yapmazsam ben de bir şeyler eksik kalacak şeklinde olmasın.Eğer onlardan daha değerli yapacağımız işler olduğunda bunlar bizi engellemesin.

Sigara içmemek en iyisi ama ,tiryaki iseniz eşiniz ve çocuklarınıza zarar vermeden o ihtiyacınızı giderin.Çocuğunuz sizden ödev konusunda yardım istediyse ya da eşiniz sizinle bir meseleyi paylaşacak sa boş verin o günde haber dinlemeyin.

2007 arkamızda kaldı, 2008 önümüzde duruyor. 2007 yi ne kadar iyi tahlil eder ne kadar iyi yorumlarsak 2008 yılımız o kadar dolu ve kaliteli geçecektir.2007 deki yaşanan tarihi ibretle okursak hatalarımız tekerrür etmeyecektir.

2007 ve ona dair ne varsa 2007 de kaldı cancağazım, 2008 de yeni şeyler söylemek lazım.

Yorum Ekle