18 Aralık Cumartesi günü Konya Platformunun düzenlediği “Geçmiş Belediye Başkanlarımızı Anma ve Şükran Plaket Törenine katıldım. Konya’nın önde gelen isimlerinin katıldığı programı kısaca özetlemek gerekirse, başlıktaki ifadeyle , maziye vefa ve istikbale projeksiyon toplantısıydı.
Masalarımıza bırakılan kartlarda Konya Platformunun görevi ve hedefi yazılmıştı:
Konya Platformu görevini, Konya için sinerji doğuran birlik sağlamak. Şehir adına maddi manevi ihtiyaçları tespit ederek güncel ihtiyaçlara göre sosyal hareketlerin tetikleyicisi olmak. Ortak hareket edilmesi gereken konularda birleştirici rol oynamak. Konya’yı ülkemizin örnek toplumsal hareketlerinin doğduğu bir il haline getirmek. Şehrin hafızasını oluşturmak ve kayıt altına alarak uzun dönemli projelerin takipçisi olmak. Hz. Mevlana’nın ektiği sevgi tohumlarını yaymak.
Konya Platformu hedefini ise, çığır açan toplumsal birlik ve beraberlik ile hemşehrilerimizin mutluluğu için çalışan sorunların çözümünü kolaylaştıran ve sürdürülebilir toplumsal değerler yaratan sosyal sorumlu insanların bir araya geldiği dünya… olarak belirlemişti.
07 Ekim 2010 da Konya Platformu ile ilgili düşünce ve beklentilerimi ifade etmiştim. (www.cemilpasli.com/sosyal/konya-platformu-dernegi-v-b-stk-lar-ne-yapmali-ne-yapmamali ) Kulağıma gelen bir kısım duyumları dernek yetkilisi arkadaşlarla paylaşmıştım. Yazımın sonunda “KPD Batı da ki örnekleri gibi çok yukarıda durarak tam bir think-tank kuruluşu olarak çalışmalıdır. İlimizdeki tüm resmi-yerel yönetim-stk-ticari tüm organizasyonların üzerinde onlara fikir veren, proje üreten, yol gösteren, daha iyi olabilirleri cesurca söyleyen, iyi giden yönleri konusunda yüksek sesle onları cesaretlendiren ve teşvik eden, koordinasyonu sağlayan, küs kişi ve kurumları barıştıran, birbirine uzak duran mahalleleri yakınlaştıran bir aktivite ve ağırlıkta olmalıdır. Futbol hakemi gibi olayların içine girmeden dışarıdan bir gözle bakarak net teşhisler koymalı ve tedavi yollarını kamuoyuyla paylaşmalıdır. Özellikle ilk somut icraatını merakla bekliyoruz. Bu faaliyet büyüyen beklentiye uygun, zihinlerde KPD yi resmedecek önemde olmalıdır. Kısaca, İlimizi bir mahalle olarak kabul edersek KPD mahallenin “ağır abisi” olmalıdır” demiştim.
Cumartesi akşamı gözlemlerim ümitlerimi alevlendirdi ve “bu iş tutmuş, işler iyi gidiyor” dedim. Görünen resim platformu Konya kabul etmiş, içselleştirmiş, bağrına basmış, oldukça ciddiye almıştı. Olması gereken de buydu. Platformu doğru yerde duruyordu, Konya da “doğru yerde duruyorsun, doğru yolda gidiyorsun biz seninleyiz” mesajını sunmuştu.
Bu tespitlerden sonra gece de tespit ettiğim güzellikleri de okuyucularımla paylaşmak isterim:
- Gecenin en güzel tespiti, merhum belediye başkanımız Ahmet Hilmi NALÇACI’ nın kızı ODTÜ İşletme bölümü öğretim üyesi Doç Dr. Semra F. AŞCIGİL “Sosyal sermaye” kullanıldıkça artar , finansal sermaye kullanıldıkça azalır, bu anlamda sosyal sermaye finansal sermayeden çok önemlidir , onun için sosyal sermayenin kıymetini bilelim” dedi. Hocamla görüşmemizde nüfusta 7. ihracatta 16. olmamızın sebepleri üzerinde konuştuk.”Fark çok ciddi , mutlaka araştırılması gereken bir konu , acaba bizim Kobi lerin mallarını birileri montaj yapıp dışarıya ihraç mı ediyor , bunun açıklanabilir sebepleri olmalı , üzerinde çalışacağım” dedi. hanımefendi tarafından yapıldı. ”
- Merkez Bankası Başkanı Durmuş YILMAZ’ da kısa konuşmasında “Sosyal sermaye” nin önemi üzerinde durdu. Avrupa tarihindeki bir çok gelişmenin İngiltere kaynaklı olmasının sebebinin gövdesini STK ların oluşturduğu güçlü , kurumsallaşmış sosyal sermaye den kaynaklandığını ifade etti. Sosyal sermaye olmadan finansal sermayenin bir işe yaramayacağının altını çizerek , Konya Platformunun bu anlamda çok önemli bir misyona sahip olduğu söyledi.
- Halil ÜRÜN ; şehre uzun yıllar Belediye Başkanı ve Milletvekili olarak hizmet etmiş birisi olarak ilk defa Konya Platformu tarafından hatırlandığını , manevi değeri çok büyük olan Şükran Plaketi takdim edildiğini söyledikten sonra , STK ların çok önemli olduğunu , önemsenmeyi fazlasıyla HAK ettiklerini , geriye dönüp baktığında sadece onlara daha fazla hizmet edemediğine üzüldüğünün ifade etti. Halil ÜRÜN ve Veysel CANDAN gerçekten STK lar konusunda çok cesur ve alkışlanacak adımlar attılar. 25 yıldır Konya da yaşayan bir vatandaş olarak bir çoğuna bizzat şahidim. Bu şu an görevi başındaki yöneticilerimize önemli bir mesajdı diye düşünüyorum.
- 1978-1980 yıllarında Belediye Başkanlığı yapan Mehmet KEÇECİLER 1983 yılında devraldıkları Ankara Belediyesinin çok kötü olan durumunu anlattı. Sanki bizlere “Ankara Belediyesi çok gerilerden geldi buralara bizlerin Ankara’dan çok ileride olmamız lazım dostlar” diye mesaj veriyordu. Bu mesajı veren insanın 4 dönem milletvekilliği 6 yıl da başbakan yardımcılığı tecrübesiyle konuştuğu dikkate alınmalı.
Maya tutmuş dostlar. Başkan M. Ali ÇELİK ve ekibini yürekten kutluyorum. Konya Platformu güzel başladı devamı gelir inşallah. Başta neden nüfusta 7. ihracatta 16. cıyız sorusu olmak üzere , 3 s te (siyaset, sanat, spor) markalaşma , bakan , genel başkan ve genel başkan yardımcıları çıkarma gibi konularda çalışmalar yapması gerekiyor platformun. Oluşturacağı (sosyal, kültür, ekonomi, siyaset, basın, spor gibi) alt komisyonlar ile sürekli bir think-tank faaliyeti yapmalı ve sosyal sermayeyi geliştirmeli ve yön vermelidir. Özellikle seçimlere kadar fazla mesai yaparak Konya’nın 4 yılına damgasını vuracak isimler konusunda da ilgili yerlere gereken destek ve katkıyı vermeliler diye düşünüyorum.
Çünkü sosyal sermaye çok ama çok önemli.