“Her insanın küçük bir dünyası, belki küçük bir cenneti dahi, kendi hânesidir (evidir, âilesidir.)” ( Bediüzzaman Said Nursi )
‘Her aile bir tarihtir. Hatta okumasını bilene göre destandır’(Alphonse de Lamartine)
Yazımızın başlığı; 17-24 Mayıs tarihleri arası belirlenen‘Aile Haftası’ münasebetiyle S.Ü. Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Aileyi Destekleme Derneğinin ortaklaşa düzenlediği bir Panelin başlığı.
Panel, 17 Mayıs tarihinde, Salı günü, saat 14.00 de Alaaddin Keykubat Salonunda (üst kat) yapıldı. Panele konuşmacı olarak S.Ü. Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aliye Mavili AKTAŞ, Uzm. Pdr. Dilek Zekiye KAŞIK ve Uzm. Pdr. Gülsüm DEMİREL katıldı. Panelin moderatörlüğünü Aileyi Destekleme Derneği Başkanı ve Aile Danışma Merkezi Müdürü sıfatıyla ben yaptım.
Panelin girişinde; ‘Ülkemizde 2010 TÜİK rakamlarına göre boşanma vakaları toplamda ege bölgesi birinci iken, boşanma vakaları artış hızında Türkiye’de İç Anadolu bölgemiz en önde yer almıştır.
Bu veri bölge olarak aile konusunda radikal adımlar atmamız gereğini ortaya koymaktadır. Toplumun çimentosu olan ailenin her yönüyle bu haftada yoğun olarak ele alınması gerektiğini ve bu hayati konuda STK-Kamu ve Yerel Yönetimlerin aile yapımızın korunması ve güçlendirilmesi adına ortak çalışmalar yapmalarının gerektiğini , kamunun yeniden yapılanmasında ‘Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ ismiyle aileyi merkeze alan icracı güçlü bir bakanlık düşünüldüğünü , Aile ve Sosyal Araştırmalar Kurumu da ülkeyi 7 bölgeye ayırarak ,bölge merkezlerinde başlattığı ‘Aile Eğitim Programlarına katılımın önemini , özellikle STK ların mevcut faaliyet gösterdikleri alanın yanında mutlaka Aile odaklı çalışmalar yapan STK kurarak bu önemli hizmete katkı yapmaları gereğini’ ifade ettim.
Prof. Dr. Aliye Mavili AKTAŞ;’ Artan ,gelişen ve değişen aile ilgili problemlere karşı profesyonel çözümler bulmamız gerektiğini , salt eğitimin iyi bir aile kurmak , iyi bir anne baba olmak için yetmediğini , bu konuya özel eğitimlere insanların ihtiyacının zaruriliğini ,Türk Aile yapısının hala çok güçlü olduğunu , aile içerisinde herkesin rolünün öneminin farkında olarak yapıya katkı vermeleri gerektiğini, her boşanmanın engellenmesinin mümkün olmadığını ,gerekte olmadığını ama aile odaklı ciddi çalışmaların birçok boşanma vakasını engelleyebileceğini’ hatırlattı.
Uzm. Pdr. Dilek Zekiye KAŞIK; ‘Ailede kadının rolünün gözden geçirilmesi ve güçlü bir şeklide desteklenmesi gerektiğini, bu konuda çalışan ya da çalışmayan kadın ayrımının yanlış olduğunu , ailede kadın -çalışmasa dahi- ağır bir yük taşıdığını, özellikle engelli annelerin bu konuda öncelikli olması gerektiğini Avrupa’dan örneklerle ‘ anlattı
Uzm. Pdr. Gülsüm DEMİREL; ‘Özellikle verdiği vakalarla desteklediği konuşmasında istismar ve şiddete uğrayan çocuklar konusunu işledi. İstismar ve şiddete uğrayan çocuklarda ortaya çıkan belirtileri , özellikle cinsel istismara uğrayan çocuklarda tuvalette normalden uzun süre kalma , cinsel içerikli gerçek veya hayali hikayeler anlatması , günlük rutin davranışlarında belirgin değişikliklerin gözleneceğini’ söyledi.
Panel, Hanife Fatma ERDEMİR, Renas POLAT VE Hasan Ali ÇAVUŞ isimli 3 S.Ü. Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sosyal Hizmetler Bölümü öğrencilerinin projesiydi.
Gençleri yürekten tebrik ediyorum. Yeni Konya gazetesi köşe yazarı Müjdat GÖKÇE’ de sunuculuk yanında panelin birçok aşamasında yer aldı. Ona da can-ı gönülden teşekkürlerimi sunuyorum. Okuyucularımı gençlerin katılımcılara hediye olarak dağıttıkları Karatay Belediyesi sponsorluğunda hazırladıkları broşürden alıntılarla baş başa bırakıyorum:
Ailenin temel gereksinimleri :
1.Değerli olma duygusu
2.Güven ortamı
3.Yakınlık ve dayanışma duygusu
4.Sorumluluk duygusu
5.Zorluklarla mücadele ederek onların üstesinden gelmeyi öğrenme
6.Mutluluk ve kendini gerçekleştirme ortamı
7.Sağlıklı manevi yaşamın temellerini oluşturma ortamı
Anne babaların her zaman hatırlanması gereken 10 altın kural :
1.Çocuğunuzun en önemli istek ve ihtiyaçlarından biri ona zaman ayırmanızdır.
2.Mükemmel olmaya çalışmayın
3.Çocuğunuz için söylediklerinizden çok yaptıklarınız anlam taşır
4.Konuşmaya başlamadan önce çocuğunuzu dinleyin
5. Özgüven ruh sağlığının temel taşıdır
6.En etkin ceza , zamanında verilen , geçici olarak uygulanan ve çocuğun neyi , neden onayladığınızı anladığı cezalardır
7.Çocuğunuz size bir soru sorduğunda , konu ne olursa olsun basit ve güvenilir bir cevap verin
8.Yaşadığınız çevreye saygı göstermeyi günlük yaşamınızın önemli bir parçası haline getirin
9.Çocuğunuz yaşamı içerisinde birçok kişi ile ilişki kuracaktır
10.Çocuğunuz anne – babalığınızı ödüllendirmek zorunda değildir.