Ancak kuralları belirlerken çocukların fikirlerini almanın önemini ve değerini hiçbir zaman unutmayalım.
Ev de çocuklarla beraber koyabileceğimiz kuralları 5 madde halinde özetledik:
1.HUZUR:İnsanlarla iyi geçinin
a.Kavga etmeyin…Hiç kimseyle sözlü veya kaba kuvvete dayalı kavgaya girişmeyin
b.Kendinizi kaybederek bağırıp çağırmayın.
2.İZİN İSTEME:Planlananın dışında bir yere gitmek veya bir şeyi istemek için izin alın.
3.DÜZEN:Kendi eşyalarınızdan sorumlu olun ,giysilerinizi toplayın,dağıttıklarınızı ve kirlettiklerinizi kendiniz toplayın ve temizleyin; başkalarına bırakmayın.Her şeyi sırasıyla yapın.Dişlerinizi fırçalayın ve okula gitmeden önce odanızı toplayıp yataklarınızı düzeltin.Tv izlemeden önce okul ödevlerinizi bitirin.Zamanında uyuyun.Size söylenen saatte evde olun.
4.SAYGI:Anne babanıza ve diğer insanlara karşı nazik olun.Diğer insanların haklarına,görüşlerine ,eşyalarına ve çevreye karşı sabırlı olun.
5.SÖZ DİNLEME:Anne babanızın sözünü dinleyin.Kuralların nedenlerini sorabilirsiniz.Anne babanız size bu nedenleri açıkladığında bu kurallara uyun.
Unutmayalım ki aile kuralları mükemmelliği sağlamaz.Onlar uygulandıkça yaşamı daha iyiye ve daha güzele götürecek rehber ilkelerdir.
Ödül ve cezalar uygulamak çok önemlidir.Örnek:Pişmanlık köşesi:Kavga ettiğimizde , pişmanlık köşesi dediğimiz sıraya gidip oturmak zorundayız.orada birbirimizden özür diliyor ve bir daha yapmayacağımıza söz veriyoruz.
Aslında iyi düşünsek “Kurallar bizi özgür kılıyor” araç kemeri takma kuralı bir anlamda bizi sınırlandırıyor gibi gözükse de hayatımızı kurtararak bize yaşama özgürlüğü sağlar.
Çocuklarımıza şu 3 konuda mutlaka söz vermeliyiz:
1.Sizden bir şey yapmanızı istemeden önce iyice düşüneceğim.
2.Size karşı nazik olacağım
3.Nedenin sorduğunuzda size açıklayacağım.
Şu rehber ilkeleri de hiçbir zaman göz ardı etmemeliyiz:
1.Kuralları oluşturun ama isyanlara karşı da hazırlıklı olun
2.Çocuklarınıza pişman oldukları zaman kurtulabilecekleri cezalar verin
3.Çocuklarınıza seçim yapma hak ve sorumluluğunu verin,fakat yanlış kararları yüzünden onları tehdit edip suçlamayın.Özür dilediklerinde onları bağışlayın
4.Yapabileceğinizin en iyisini yapın ve olabileceğiniz en iyi ebeveyn olmaya çalışın.Mükemmellikten ne kadar uzak olduğunuzu aklınızdan çıkarmayın ve hata yaptığınızda çocuklarınızdan özür dileyin.
Markette 2 yaşında sürekli ağlayan bebeğiyle alışveriş yapan ve kendisine sürekli “Evet Jessica bu durum o kadar da kötü değil birkaç dakika daha sabret,sakin ol,bu işi bitirebilirsin” diyen annenin sabrı önemli.
Ailede genellikle sorun planlama değildir, aksine başa çıkmayı bilmektir.
Bir insanın mutlu olabilmesi için bir kurumun işlevsel ,katılımcı ve katkıda bulunan bir parçası olmaya ihtiyacı vardır.Peki aileden daha iyi bir kurum var mı? Aile ,doğru ya da yanlış, içinde hayata başladığımız ve etkisini hayat boyu sürdüren bir kurumdur.
ADIM 2 : Maddi Yükümlülüklerin Belirlenmesi:Aile Ekonomisi
Aile içi sorumlulukların paylaşılması
Para biriktirmeyi öğrenme
Yüzde onu biriktirme kuralı
Kredi kartınızı kullanmayı azaltın
Paylaşma duygusunu geliştirin.
ADIM 3 AİLE RUHU YARATMAK: AİLE GELENEKLERİ
Aile geleneklerin oluşturulmasında 8 önemli adım.
1.Değerler
2.İletişim
3.Evlilik
4.Sorumluluk
5.Duyarlılık
6.Bireysellik
7.Rehberlik
8.Eğitim