Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon (BYEGM) Konya İl Müdürü Cemil Paslı’yı ziyaret eden, Araştırmacı Gazeteci Yazar İsmail Detseli, Konya’nın her köşesinden tarih ve kültür fışkırdığını söyledi. Gazetecilik mesleğinin yanı sıra, Konya’nın kültürel değerlerinin gelecek kuşaklara aktarılması noktasında önemli çalışmalar yapan Araştırmacı Gazeteci Yazar İsmail Detseli, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon (BYEGM) Konya İl Müdürü Cemil Paslı’yı ziyaret etti
Hz. Mevlana Başlı Başına Bir Değer
Karşılıklı sohbet ortamında geçen ziyarette konuşan Detseli; İçerisinde geniş kültür ve tarih yelpazesini barındıran Konya’yı tanımlamakta “Bir Başkent Daima Başkenttir” sözünün Konya için en geçerli söz olduğu ifade ederek, Konya’nın kültürel ve tarihi varlıkları asırları aşıp çok eski çağlara dayandığını, Konya’nın her köşesinden tarih ve kültür fışkırdığını söyledi. Konya’nın dünya üzerindeki ilk yerleşim yeri olan 9 bin yıllık Çatalhöyük’ten başlayıp, erken Bizans dönemi kalıntıları bilhassa Hıristiyanlık dönemi için inanç turizmi bakımından çok önemli şapelleri ve mağaraları bünyesinde barındırdığı gibi güneşi, havası, suyu ve doğal güzelliği ile de insanları adeta büyülediğini söyleyen Detseli, Konya’nın tarihi ve kültürel değerlerini sıralayarak, “Beyşehir’de Fasıllar Anıtı, Eflatun Pınarı, Halkapınar’da ilk tarım anıtı olan Hitit Kaya Kabarması, Bozkır’da Zengibar Kalesi gibi daha birçok bilinmeyen tarihi eserlerin yanı sıra, Selçuklu Beylikleri dönemi eserlerinden Beyşehir Eşrefoğlu Cami ve Külliyeleri, Kubadabat Sarayı kalıntıları, Seydişehir’de Seyyid Harun Cami ve Osmanlı dönemine ait çok kıymetli tarihi kültürel değerlerimizin yanında, Hz. Mevlana Konya’mız için başlı başına bir değerdir” dedi.
Kültürel Efsaneler Yabancıları Etkiliyor
Tüm bu tarihi ve kültürel değerlere rağmen, yerli ve yabancı turistin Konya da çok fazla konaklamadığına üzüldüğünü belirten Detseli, “Kültür kervanının bir meraklı ve aşk dolu üyesi olarak beni üzen şey şudur. Bunca tarihi ve kültürel değere sahip iken yoğun bir turistin gelip Konya da çok kaldığını göremiyoruz sanırım bu bizim insanımızın eksiliği olsa gerek. Bu tanıtım çabası bizlere Konyalılara çok sorumluluk yüklüyor. Bu konuda hiçbir Konyalının nemelazım deme lüksü bulunmamaktadır” dedi. Detseli, tarihi değerlerimizin yanında geçmişe dönük efsane anlatım kültürümüzün de yerinde kullanılması halinde yabancılar üzerinde etki yapacağını sözlerine ekledi.
“Yeni Marmara” Yolunda Konya’nın Altın Çağı
Ziyaretten duyduğu memnuniyetini dile getiren BYEGM Konya İl Müdürü Paslı; ’’Yerel kültürümüzü en iyi anlatan isimlerden’’ şeklinde tarif ettiği İsmail Detseli’ye hizmetlerinden dolayı teşekkür etti. Paslı; Konya’nın tarihi, siyasi, kültürel, spor, ziraat, sanayi, sağlık ve üniversiteler yönünden ülkenin en zengin bölgelerinden olduğunu belirterek, “Başbakanımız, Başbakan Yardımcımız, TBMM’deki komisyon başkanlarımız ve Konyaspor gibi artı değerlerle birlikte, Konya olarak altın çağımızı iyi değerlendirirsek ‘’Yeni Marmara’’ olacağımıza inanıyorum” dedi.