Konferansı merak edenler videosunu https://www.youtube.com/watch?v=HfJXk-Wff2Y linkinden izleyebilirler…
PASLI: “Toplumdaki olaylar karşısında bizler herkesten önce kendi özeleştirimizi yapmalıyız ve alabileceğimiz tedbirlere odaklanmalıyız.”
Yenidoğanlılar Kalkındırma ve Dayanışma Derneği (YENDER)’nin İkra’r Gençlik Merkezinde Cumartesi günü saat 20.00’de düzenlediği “Ailede Huzur ve Mutluluk” konulu konferansta konuşan Aileyi Destekleme Derneği(ADED) Başkanı Yazar Aile Uzmanı Cemil Paslı “Hatunu dûn(aşağı) olan millet zebûn(köle) olur.” dedi.
Toplumun temel yapı taşının aile, ailenin temel yapı taşının ise eş ve anne olarak kadın olduğunu söyleyen Paslı; “Sağlıklı birey ve huzurlu toplum için mutlu aileler kurulmalıdır. Erkeklerin baba ve eş olarak temel görevlerinin, kadının eş ve özellikle anneliğini fıtratına uygun olarak ifa edebileceği gerekli şartları oluşturmaktır. Sağlıklı birey ve huzurlu toplum için devlet, 0-3 yaşta çocukların anneleriyle beraber büyüyecekleri düzenlemeleri yapmalıdır. Kadınların en büyük kariyeri anneliktir.”dedi.
Paslı; “Mutluluk için hayatımızdaki öncelik; aşkın varlığımız Rabbimizle ilişkilerimiz, içkin varlığımız olan eşimizle ilişkilerimiz ve taşkın varlıklarımız olan çocuklarımızla ilişkilerimiz şeklinde sıralanmalıdır. Özellikle 0-3 yaşta çocuğun anne ve baba yakınlığıyla büyümeli. Kur’an-ı Kerim’de Bakara 233, Ahkâf 15. ve Lokman 14. Ayetlerde annelerin bebeklerini en az 24 ay emzirmeleri emredilmektedir. 0-3 yaşta özellikle anneye doymayan çocuklarda ‘oral fiksasyon’ sendromu gelişmekte, bu sendrom bir ömür bireyi olumsuz etkilemektedir. Bağımlılıklardan hırsızlığa, obeziteden psikolojik rahatsızlığa bir patolijinin temelinde insanın anavatanı olan çocuklukta, özellikle 0-3 döneminde yaşanan anne yoksunluğudur. Her anne-baba adayı ‘oral fiksasyon’ konusunda eğitilmelidir.”dedi.
Mutlu ve huzurlu bir ailenin oluşturulmasında 9 S’ lerle ifade edilen kavramların önemine dikkat çeken Paslı; “Aileyi aile yapan temel unsur sadece tek çatı altında yaşamak değil, aynı zamanda hayatı birlikte yaşayarak gönülleri aynı potada eritmektir. Aileyi bir bina gibi düşünürsek, “S”lerden 3 tanesi taşıyıcı kolon, 6 tanesi ise destek kolonlardır. Taşıyıcı kolonlar: 1. Sohbet Birliği(iletişim), 5. Sevgi Birliği, 9. Sabır Birliği. Destek kolonları: 2. Sofra Birliği, 3. Seyahat Birliği, 4. Seccade Birliği, 6. Sayfa Birliği, 7. Samimiyet Birliği, 8. Sistem Birliği’dir.
Toplumdaki geleneksel aile düzeni, modern toplum ve çekirdek aileye dönüştüğü için evlilik öncesi ve sonrası ciddi eğitimlerle aile kurumunun korunması gerekmektedir. Bütün sıkıntılarımıza rağmen dünyada millet olarak Japonlarla beraber en sağlam aile kurumuna sahibiz. Elbette almamız gereken tedbirler var, ama karamsar değiliz, aksine umutluyuz.”dedi.
Aile yapımıza faydadan çok zarar veren 6284 ve 5395 sayılı kanunların geniş katılımlı çalıştaylarla uygulama sonuçları değerlendirilerek revize edilmesi gerektiğinin altını çizen Aile Uzmanı Cemil Paslı; “Toplumdaki olaylar karşısında bizler herkesten önce kendi özeleştirimizi yapmalıyız ve alabileceğimiz tedbirlere odaklanmalıyız. Peygamberimiz; ‘Kim, insanlar helak oldu, helak oldu derse en evvel kendisi helak olmuştur.’ sözüyle karamsarlığa kapıyı kapatmıştır. Toplumsal değişimin zaman aldığını ve sabır istediğini unutmayacağız. Son yüzyıldaki gelişmelerin ümidimizi yeşerten ve bizi motive eden gelişmeler olduğu bilinciyle daha çok çalışmaya devam edeceğiz.”dedi.
Emekli Rektör Prof. Dr. Abdüsselam uluçam, İl Kültür Müdür yardımcısı Yaşar Sarıcan, Aile Sosyal Politikalar İl Müdür Yard. Mehmet Sütçü, İşadamı Mehmet Dikkaya, Öğrt. üyesi Celal Gören ve TEYAD Yön. Kur. Üyesi Yunus Gören’in de katıldığı program sonunda YENDER Başkanı Cafer Çelik ve Selçukya Kültür Sanat Derneği Başkanı Av. Fatma Şeref POLAT tarafından günün hâtırasına binaen konuşmacı Yazar Aile Uzm. Cemil Paslı’ya dernek plâketi takdim edildi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından Cemil Paslı, okuyucularına kitaplarını imzaladı.