UNİKOP SEMPOZYUMUNDAN GERİYE NE KALDI ?

14-16 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen Ulusal Kop Bölgesel Kalkınma Sempozyumu bir ilkti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık ve Kalkınma Bakanlarının katılımıyla açılış oturumuyla başladı. Bölgeye dair her şey konuşuldu Sempozyumda. Şehirlerimizdeki Sosyal Riski Bölgeleri Azaltma konusunda tebliğ sundum.

Tebliği tabii ki burada aktarmayacağım, çünkü yerim dar. Önceliği olan bir konuyu özellikle Çocuğa Korumaya yönelik önemli bir kurumu açmaları konusunda Kop bölgesi Üniversitelere çağrıda bulunmak istiyorum. Daha doğrusu bir önceki yazıda ifade ettiğim çağrıma cevap alamadığım için tekrarlamak istiyorum.

Çocuk Koruma Araştırma ve Uygulama Merkezi ülkemizde Gazi, Mersin, KTÜ, Kocaeli, Marmara, Cumhuriyet, Hacettepe, Erciyes, Çukurova Üniversitelerinde var.Kop bölgesi üniversitelerinde yok. Konya Üniversiteleri Rektörlerine yaptığım çağrıyı, Ünikop Rektörlerine tekrarlamak istiyorum.

Lütfen çocuklarımız için önemli bu merkezi en kısa sürede açın.

Çocuğa yönelik hizmetleri 3 ana kademede ele alabiliriz.

a-İyileştirici-geliştirici hizmetler

b-Koruyucu-önleyici hizmetler

c-Tedavi ve rehabilite edici hizmetler

1-)En ideali birinci ve ikinci kademe hizmetlerle çocuğun anne karnına düştü andan itibaren sağlıklı her yönden kendine   yeten bir birey olarak yetiştirmek olmalıdır.

2-)Özellikle 0-7 yaş çocuk yetiştirme de altın dönemdir. Bu dönemde anne ve babaların yaptığı hatalar ‘Oral Fiksasyon’ dediğimiz çocuğun ömrü boyunca tüm zamanlarını etkileyen kalıcı hasarlara sebep olmaktadır.

3-)Sadece annenin 2 yıl çocuğunu emzirmesi ve bu zamanı çocuğuyla geçirmesi ya da geçirmemesi bile çocukta olumla ya da olumsuz etkilerle bir ömür kendini göstermektedir.

4-)Bu konuların Kamu-Yerel Yönetim ve STK larca yapılacak aile eğitimleriyle mutlaka evlenecek çiftlere verilmesi zaruridir. Bu anlamda ‘’evlilik öncesi-evlilik zamanı-boşanma öncesi-boşanma sonrası’’  eğitimler yaygınlaştırılmalıdır.

5-)Özellikle boşanmanın aşamalarının yakından takip edilerek bunun profesyonel yardımla gerçekleştirilmesi ve çocukların en az zarar göreceği şekilde bu sürecin tamamlanması gerekmektedir.

6-)KOP’un yukarıda saydığımız 5 temel ilkeyi esas alarak bu konuları takip etmek üzere özel bütçeli ve özel imkanlara sahip bir ‘Aile ve Sosyal Çalışmalar Komisyonu’ oluşturması zaruridir.

7-)Bu komisyonunun özellikle Sosyal Riski Yüksek Bölgelere yoğunlaşması, çalışmalarında önceliği buralara vermesi şehrin her açıdan kalkınması ve refahı için zaruridir.

Bu konuda başarılı bir uygulama örneği olarak 2005 yılında başlayan ve başarıyla sonuçlanan Eskişehir Odunpazarı ilçesinde Belediye Başkanı Burjan Sakallı ve ekibinin ‘’Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi’’ incelenebilir. (http://odunpazarihouses.com/wp/kategoriler/odunpazari )

8-)Bu bölgelere yönelik zaten faaliyet gösteren Kamu,Yerel Yönetim ve STK’ların koordinesi ve motivasyonu hizmet kalitesinin artmasını sağlayacaktır.

Bu sempozyumda teşhis ve tedavi önerileri esas alınarak özellikle kanunların görev verdiği insanların eğitilmesi ve Çocuk Koruma Kurulu başta olmak üzere tüm tarafların etkinliğinin şehirlerin en kılcal damarlarına kadar artırılması, yayılabilmesi konusunda gerekli adımların atılması ve bu konuda elektronik bir takip sistemi kurulması gereğine inanıyorum.

Gerçek çözümün ise; İyileştirici-Geliştirici, Koruyucu Önleyici Önlemler adına güçlü ailelerde her yönden güçlü bireyler yetiştirmek , bu güçlü aileler için de sağlıklı , güvenli ve huzurlu, yaşam kalitesi yüksek bir toplum oluşmasını tesis etmek ve ailede verilen çekirdek hükmündeki olumlun davranışların okullar başta olmak üzere kurumlardaki eğitimlerle desteklemekten geçtiği asla ihmal edilmemesi gerektiğini düşünüyorum.

Sempozyumu düzenleyen Ünikop yetkililerine, Kop Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Başkan Yardımcı İhsan Bostancı , Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Halil İbrahim Tongur ve tüm ekibe yürekten teşekkür ediyor, faydasız ilimden Allah’a sığınırım inancıyla konuşulanların satırlarda kalmaması hayata geçirilmesi konusunda takipçi olacaklarına güvenimi burada ifade ediyor, bu gibi güzel çalışmaların devamını diliyorum.

Yorum Ekle