Çocuklarımız da Öz Güveni Geliştirmek…

Çocuğa öz saygı ,öz güven kazandırma, çocuğun öğrenme, sevme ve icat kabiliyetini güçlendirmektedir. Öz saygı ve özgüven çocuğun sahip olduğu sevgiyle, mutlulukla ve hayattaki başarıyla ilgili olan kavramlardır.

Bazı uzmanlara göre öz saygı, öz güven  tamamen aile sevgisiyle birlikte iyi bir eğitimin . New York’lu psikolog ve gençlik terapisti Prof. Dr. Barbara Berger’e göre öz saygı, çocuğun kendi kendisiyle gurur duymasıdır. Yüksek öz saygıya, öz güvene sahip olmak, çocuğun hem sevgi dolu hem de yetenekli olmasını sağlamaktadır.

Çocuk, ailesi tarafından değerli olduğuna inandırılmalı, kendine ait kendine has düşünceleri olmalı ,yeni fikirler önerebilmeli ve kendi kendisiyle ve çevresiyle barışık olmalıdır. Çocuğun sevgiyi ve yeteneğini hissetme derecesi, gelecekteki yaşamında onu her alanda etkileyecektir. Aynı zamanda da, çocuğun yaratıcılık yeteneğini, diğerleriyle ilişkisini ve başarılı olmasını belirlemede önemli bir faktör olmaktadır.

Ebeveynler, çocuğun öz saygısının, öz güveninin oluşması konusunda  ilk temellerini oluştururlar. Çocuğun kendini sevgi dolu ve yetenekli hissetmesi için aileler neler yapabilir?

Bu konuyla ilgili çok şeyler yazılabilir. Zaman zaman bu konuyla ilgili makaleler yazacağım.Ama en önemli olan kural şu ki: Çocuğumuzun bizden ve dünyada ki gelmiş gelecek tüm insanlardan farklı özgün,benzersiz çok değerli bir varlık olduğunu kabul edeceğiz.Ve onda yaratıcısının yerleştirdiği kabiliyetleri , yetenekleri geliştirmesi için şefkat ve merhametle yardımcı olacağız. Onu asla kendi kafamızda oluşturduğumuz şablona uymaya zorlamayacağız.

Ebeveynler özgüven ve özsaygı oluşturma konusunda tüm hareketlerinde, sözlerinde, nasihat ve telkinlerinde sevgi tabanından hareket edecekler.Çocuk ne yaparsa yapsın yaptığı hareket “ödüllendirilebilir” veya “cezalandırılabilir”  bu hareketlerinden dolayı onlara olan  sevgimiz asla azalmayacak. Koşulsuz şartsız sevgi göstermek ebeveyn olarak bizim ebeveyn olmamızın gereğidir.

Çocuğunuz her ne yaparsa yapsın ona değer verdiğinizi ve onu kabul ettiğinizi bilmesini sağlayın. Evi onlar için, risk ve tehlikelerle dolu dış dünyadan döndüğü zaman, sevgi için, şefkat için emniyetli bir yakıt alma istasyonu haline getirin. Sözleriniz, tavırlarınız, davranışlarınız kısaca onlara yönelik mesajlarınız “Seni seviyorum – odanın düzenli olmamasına rağmen, , notlarının çok iyi olmamasına rağmen, bazı yaptıklarından hoşlanmama rağmen – hala seni seviyorum” olmalıdır. Onu hala sevdiğinizi göstermek ve çocuğunuzun yanlış davranışını düzeltmek için, onun doğru yaptığı bir şeyi görerek işe başlayabilirsiniz. Örneğin, odası düzensiz,dağınık  ve sadece yatağını toplamış ise ona “Gerçekten yatağını topladığına çok sevindim. Şimdi senden istediğim şey ödevini yapman,derslerinde daha başarılı olman” diye ifade edin.

Eğitimde en önemli unsur sabırdır. Çocuk eğitimi zor ve inanılmaz sabır isteyen bir süreçtir.Sürekli olarak küçükte olsa pozitif, olumlu değişikliklere odaklanmalıyız. Onlar bizim moral ve motivasyon kaynaklarımız olmalı. Çok aşırı “mükemmeliyetçilik” bizim erken yorulmamıza ve bazen pes etmemize neden olabilir Onun için  çocuğumuzu büyütürken eğitirken Peygamberimizin  şu ikazını asla unutmamalıyız.Bir şey bütün bütün elde edilemezse de bütün bütün terk edilmez.Bu anlayışla sabırla durmadan yola devam edersek çocuklarımızın bizim hayal dahi etmediğimiz noktalara geldiklerini göreceğiz.

Yorum Ekle